Какво искат младите хора днес и какви са причините те да не се реализират след като завършат?

Статия на Кристина Караиванова, студентка изучаваща Българска филология в ЮЗУ“ Неофит Рилски“, родом от град Гоце Делчев.

Днес, когато времената са съвсем различни, а живота  по-диманичен.

Днес, когато безработицата нараства, хлябът става по-труден за изкарване, а хората преживяват със смешните си заплати ден за ден, няма как всеки един от нас да не си зададе въпроса какво следва от тук нататък?

Тогава погледът ни пада върху днешното поколение, което предстои да навлезе в живота, а именно днешните студенти, които още незавършили започват да пропадат по социалната стълбица.

Причините могат да се търсят навсякъде, едни ще отбележат безработицата, а други поведението на днешната младеж.

Но откъдето и да започнем да изброяваме няма как да не споменем образованието.

Много възрастни хора биха казали, че то не е на нивото на което е било преди и това е факт, който няма как да не отбележим, но можем да променим.

Защото причината повечето студенти да не знаят какво искат е защото няма кой да ги мотивира и насочи във вярната посока.  Тази задача трябва да пада върху раменете на образованието и учителите, които да ги заинтригуват с материала, който те учат, а не само сухо да им предават материята, защото е много важно не само какво ще предадеш, но и как ще го предадеш.

А такива учители в днешно време рядко се срещат, повечето от тях са некомпетентни към работата си и бързат да предадат урока и да свърши часа, а това не трябва да е така!!!

Поради тази причина много ученици се лутат без посока и без идея какво искат всъщност.

Те завършват и отиват в университета, а там едната половина, ако не и повечето записват специалност от която не се интересуват, но искат да следват,защото така им са казали родителите или просто защото така те самите са си решили.

Безволеви и без посока те започват да следват, а от там нататък едни от тях се отдават на нощен живот и влачат едва образнованието си, а други се хващат на втора работа, която разбира се , не е по специалността,  трети се отказват още на първата година.

От една страна стои образованието,но причината не трябва да се търси само и единствено там, а и у родителите, които затрупани с работата на ежедневието си нямат достатъчно време да обърнат внимание на децата си и да ги насочват и укоражават да следват мечтите и целите си, а това е много важно за тях.

Казвам го, защото и аз съм студентка и дете на своите родители, но майка ми още от съвсем малка ми каза следните думи: „учи това, което ти харесва и те вълнува!“ така аз още от тогава се ориентирах към българския език и литературата и днес и благодаря много,защото ако не бяха нейната подкрепа и куража, който ми даваше сега нямаше с гордост да пиша и да изразявам мнението си!

Така,че драги родители и учители обърнете внимание на децата,не ги оставяйте без насоки и ги подкрепяйте при всяко тяхно решение,защото именно това е от значение, за да имат самочувствието, че могат да се справят с всичко, с което се заемат.

Колкото до студентите има една дебела граница, която стои между онези, които учат,защото трябва и тези които следват,защото искат да постигнат нещо в живота.

И те не бива да бъдат слагани под общ знаменател както често става,защото студентите, които не се интересуват от следването си, а само от себе си често казват,че причината за тяхната неграмотност се крие само в образованието, но истината е че това е само оправдание, с което да се измъкнат от самия въпрос.

Докато има и такива, които искат да се образоват и да се развиват, но са принудени да работят като сервитьори/ки, бармани, продавачки и така нататък докато завършат.

Задачата на днешното образование и на нашето общество трябва да бъде насочването на тези нови кадри към сферата, в която те искат да работят.

Така че те да могат да упражнят своите знания не само на теория, но и на практика.

Вярно е че има студентски практики, които ти дават тази възможност, но те предимно са платени и не подсигуряват работа за студентите.

А когато завършат за тях се оказва, че няма работа никъде и какво следва от тук нататък ?

Едни заминават за чужбина, търсейки  в това своето спасение, а други остават тук и се хващат на работа някъде, за да бутат някак своето ежедневие.

В края на краищата българското образование привидно образова кадри, но не им подсигурява развитие, бъдеще и реализация.

И все пак на фона на тази тъжна и мрачна картина се прокрадва лъч светлина и дори на дъното на всяка кутия винаги остава надеждата.

В тази огромна тълпа от нереализирани и объркани студенти има такива, които намират достатъчно смелост и упоритост, за да следват мечтите си.

С гордост мога да кажа, че и аз съм една от тези хора, защото въпреки че живеем в такова забързано ежедневие и такова объркано поколение, аз съм склонна да заява,че ще следвам мечтите си до последно и няма да се спра пред нищо,за да ги реализирам.

Ето че и първата стъпка към това вече е завършена аз написах своята първа статия и съм много горда със това.

Борете се и вие млади хора, които искате да следвате мечтите си, реализирайте ги тук в България, а не зад граница!!!

Не оставяйте този народ без развитие, не оставяйте и тази прекрасна страна без бъдеще, защото вие сте нейното бъдеще и защото  вие и само вие можете да го промените.

 

Из статия на Кристина Караиванова, студентка изучаваща Българска филология в ЮЗУ“ Неофит Рилски“, родом от град Гоце Делчев

Коментар на авторката:

„ Аз също съм студентка като много други и преминавам през същото през което и те.

След като завърших много от моите съученици от ПМГ“ Яне Сандански“, гимназията, където учех решиха да изберат Софийския университет , но други предпочетаха да изберат Югозападния, едни защото решиха, че там думи като незавършил студент не съществуват, че лесно щеше да избутат образованието и да вземат дипломата си в ръка, но други като мен поради стечение на обстоятелствата го бяха избрали,защото вярваха,че няма такова нещо като по-елитно учебно заведение и вярваха,че могат да се образоват и там.

За мен не е важно името на университета в дипломата ми, а това което аз съм постигнала там чрез собствените си знания и успехи така че вървете напред с високо вдигната глава и вярвайте във собствените си знания и възможности!!!“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене