Ангел Джамбазки: За Бога, братя, не купувайте гръцки стоки!

Заместник-председателят на ВМРО и член на Европейския парламент Ангел Джамбазки преди дни изпрати писмо до европейските институции относно новата гръцка блокада на границата с България.
Гръцките фермери отново планират да блокират българската граница. Обаче тази наглост не бива да се допуска. Не и този път. Основната тежест и загуби отново ще паднат върху България. Блокадите в годините назад донесоха огромни загуби за нашите фирми във времена на икономическа криза. Причиниха неудобство на превозвачи, спедитори, търговци, шивашките цехове. Незаслужени и необосновани загуби.
Гръцките земеделски производители неслучайно избират България. Това е стара гръцка политика. Тези „спонтанни“ блокади не стават без съдействието и съучастието на гръцката държава и полиция. Целево. Срещу България.
Времето също не е случайно избрано – през зимния период известните с неособеното си трудолюбие и традиционното си безделничене гръцки селяци са приключили със селскостопанските си деятелности по „усвояване“ на еврофондове и дремят по таверните, консумирайки сувлаки, сиртаки и узаки. И сега за разнообразие отново планират да си зарежат тракторите по пътищата и пак се вмъкват в таверните.
Миналата година, когато направихме проверка на една такава „блокада“, заварихме само празни машини, пазени от полиция, чиито шофьори бяха опънали пластмасова маса насред пътя и без всякакво стеснение лющеха ракия в индустриални количества. Да помните някаква блокада по морските гръцки граници? Да помните „блокиран“ ферибот към Италия? Няма и да си спомните, няма и да видите.
Гръцките безделници в годините назад си позволяваха да спрат движението по железопътната линия към нашата страна с наглото желание да оттеглим исковете си за компенсации. Така на практика се нарушава правото на свободно придвижване на чуждите граждани, най-вече български, засягат се законни икономически и политически интереси на чужди държави.
Основни принципи на общностното право на ЕС като свобода на придвижване на хора, стоки и капитали са на практика отказани на българите, граждани на ЕС заради бездействието и безхаберието на гръцкото правителство, член на ЕС. Загубите ни – преки и косвени, са трудно, много трудно изчислими. Преките – на превозвачи и туроператори – вероятно могат да се сметнат приблизително. Дотук няколко десетки милиона загуби за българската икономика. В евро. На ден. Косвените – почти невъзможно. Това са неизпълнени договори на наши фирми, основно към чужди контрагенти, забавени доставки, прекратени поръчки. Дори доматите, внасяни през Турция, поскъпнаха с 20%. Това са нови десетки милиони. Пак евро и пак за ден.
Загуби.
Гърците очевидно правят, каквото си искат. Просто ей така. Демонстративно. Въпреки че са член на ЕС. Очевидно блокадата им освен вътрешните им битки е и икономически и политически удар, насочен само срещу нас. И цели да ни нанесе загуби и унижение. Миналата година по време на блокадите настоявах българското правителство да поиска спешно свикване на Съвета на ЕС и да постави остро този въпрос пред останалите държавни и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС. Това не се случи. Не е трудно да се досетим защо. Помните ли основното политическо действие на късния соц, наречено „снишаване“.
Снишаване, снишаване, снишаване. Жалка история.
Поставих въпроса и на Европейската комисия през февруари миналата година. Комисията кратко отговори, че „следи отблизо развитието на въпроса и участва активно в намирането на решение. Дрън-дрън, та пляс.
Празни приказки и преливане от пусто в празно. Настоявам този път българското правителство да реагира предварително, а не както обикновено, след дъжд качулка. Вече изпратих писмо-уведомление до председателите на Парламента, Съвета и Комисията и ги уведомих, че се готви ново нарушаване на общностното право и договорите за ЕС от страна на гръцки граждани. А Вас, сънародници, призовавам този път да проявим национална солидарност.
Призовавам Ви да не купувате гръцки стоки. Ако някой толкова не може без маслини и зехтин, има и испански, и португалски, и италиански. При това по-качествени. Призовавам Ви да не почивате в Гърция. Не си харчете парите там. Ако толкова му се ходи на някого на почивка извън родината, да иде в братска Македония. И там да си харчи парите. Хем по-евтино, хем по-полезно, хем по-солидарно. В случай на нова гръцка блокада ние също отново ще блокираме границата към Гърция. За гърци. За гръцки камиони, автобуси, всичко. Да не могат да пътуват през България. Ще блокираме като тях, демонстративно, целенасочено и политически.
Каквото повикало, такова се обадило.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене