Председателят на адвокатскатския съвет в Благоевград Иван Чолаков подаде оставка

Председателят на адвокатскатския съвет в Благоевград Иван Чолаков подаде оставка. Причината е, че той има 2 номиницаи за шефското място на Висшия адвокатски съвет – от адвокат Мария Георгиева, секретар на пиринската колегия, и шефа на пловдивските адвокати Стефан Левашки, а по закон има право да участва само в един орган на адвокатурата. Функциите на председател временно ще изпълнява зам. председателят Пенко Ненов до избирането на нов, което ще стане на събрание през март. Иван Чолаков изкара 1 година начело на пиринската колегия, като до изтичане на пълния му мандат имаше още 2 години.

За член на ръководството на ВАС е номиниран разложкият адвокат Емил Ядков, бивш председател на благоевградската колегия, като кандидатурата му е издигната от колежката му от Сандански Елена Попова.

Петричкият адвокат Иво Стефанов е предложен за член на Висшия дисциплинарен съд за втори мандат от колегата си Иван Чолаков.

Изборът на висши органи на адвокатите ще се проведе в края на февруари на национално общо събрание от делегати, излъчени от всички 27 колегии. През уикенда благоевградските адвокати избраха чрез таен вот 10 делегати, които да ги представляват на националното събрание, като на всеки 40 членове се пада по 1 делегат.

За поста на председател на ВАС ще се борят 5-има кандидати – досегашната шефка Ралица Негенцова, колегата й от Софийската адвокатската колегия Борислав Вълчев, благоевградският адвокат Иван Чолаков, Румен Петков от Пазарджик и Емил Рангелов от Разград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене