1512 декларации за освобождаване от такса смет са подадени в община Гоце Делчев през 2016 г., 508 са одобрени

Пълен отчет предстои да бъде направен през следващата седмица на заседание на Общинския съвет в Гоце Делчев на постъпилите, одобрените и отказаните декларации, подадени от физически и юридически лица през 2016 г. в отдел „Местни данъци и такси“ за освобождаване от такса смет.

За освобождаване от такса „сметосъбиране и сметоизвозване“, за 2016 г. по чл. 71 от ЗМДТ в общинската администрация са постъпили общо 764 декларации от физически лица, като одобрените са 393.

371 души от общия брой подали документи са получили отказ поради неплатени задължения към общината. От одобрените декларации за освобождаване от такса смет от физически лица 136 са за незастроени парцели, а 261 декларации се отнасят за жилищни сгради, етажи от сгради, апартаменти, търговски обекти, складове, магазини и офиси, представили клиентски номер от ЧЕЗ.

За периода има анулирана една декларация, по която собственикът на имоти не е представил клиентски номер от енергодружеството. При направената проверка на 261 подадени декларации от физическите лица са били установени 32 нарушения, а именно – консумация на електроенергия в имоти, които са били декларирани от собствениците им като неизползваеми.

Проверките обаче доказали, че същите имоти са използваеми, за което на деклараторите е била начислена такса смет за 2016 г. в пълен размер.

748 декларации за 2016 година за освобождаване от такса „сметосъбиране и сметоизвозване“ са подадени и от юридически лица в община Гоце Делчев, сочи отчетът на началник отдел “Местни данъци и такси“ в община Гоце Делчев, Мария Грозданова.

От тях одобрените са общо 115 декларации, от които 33 за незастроени терени и 82 за сгради, складове, офиси, магазини, апртаменти и други нежилищни обекти, за които са били представени от деклараторите и ИТН клиентски номера от ЧЕЗ.

При направената проверка за периода е констатирано, че само една от подадените декларации е анулирана по искане на собственика, който е заявил, че обекта му ще работи във времето на декларирания от него период за освобождаване от такса смет.

В 23 партиди на обекти обаче заявени за освобождаване от такса „сметоизване и сметосъбиране“ проверката е установила измама от страна на деклараторите. В същите обекти проверяващите са установили, че те са използваеми по отчетената консумация на ел. енергия и таксата битови отпадъци за същите обекти е начислена от общината в пълния й размер.

От справката, за жалост, се вижда, че от 261 декларатори – физически лица, и от 115  юридически лица 55-ма са се опитали чрез измама да спестят разходи за такса смет през 2016 г. Въпросните измами са били установени след извършени проверки, а виновните лица са принудени да платят налозите си в пълен размер.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене