Жалко! Фантастичен Григор Димитров бе спрян от Надал

Григор Димитров изигра изключителен мач, но загуби от Рафаел Надал след фантастична битка на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия. Испанецът спечели с 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4. Двубоят продължи 4 часа и 56 минути, в които двамата демонстрираха тенис на най-високото възможно ниво.

Рафаел Надал спечели първия сет срещу Григор Димитров с 6:3 в битката от полуфиналите на Australian Open. Българинът обаче бе блестящ във втория. Той на два пъти водеше с пробив, но испанецът не се предаваше. Чак при петия си сетбол Григор успя да надделее със 7:5. Третата част бе изключително равностойна и бе решена след тайбрек, който Надал спечели със 7:5. Димитров продължи да играе на много високо ниво и успя да изравни резултата след нов тайбрек, в който той спечели с 7:4.

Григор стигна до две възможности за пробив още в първия гейм. Испанецът настояваше да праща топката на бекхенда на Григор, но българинът му показа, че това не е най-добрият подход. След страхотен удар по правата Димитров си спечели два брейк пойнта. Рафа обаче вдигна нивото, успя да ги спаси и да спечели гейма.

25-годишният хасковлия бе убедителен в първия си сервис гейм и го спечели на нула. При следващото подаване на Григор обаче Надал вкара няколко мощни форхенда, а след непредизвикана грешка се стигна до 15:40. Българинът спаси първия шанс за пробид след  третия си ас от началото на мача, но след това опитът му да излезе на мрежата бе посрещнат от отличен минаващ удар и левичарят от Майорка стигна до ранен пробив, който след това затвърди с гейм на нула.

Димитров показа, че развитието на сета не го е разколебало и отговори със силен сервис гейм. След нестабилното начало при подаването си испанецът започна да става все по-убедителен на сервис и след трети гейм на нула и 12 поредни точки при свой сервис поведе с 5:2. Малко по-късно Надал успя да приключи първия сет без да дава възможности на съперника да се върне в него.

В началото на втората част Григор показа новото си лице. Той не се повлия от загубата на първия сет и продължи да играе на много високо ниво, а това бързо даде резултат. Двамата направиха страхотно разиграване, в което българинът демонстрира великолепна защита, но тежките удари на Рафа попадаха в ъглите на корта. В четвъртия гейм първата ни ракета стигна до първия си пробив в мача. Той успя много добре да се справи със сервиса на съперника и спечели гейма на нула, повеждайки с 3:1. При 0:30 Надал получи предупреждение за баване на времето, след като се забави при изпълнение на сервис.

Димитров загуби аванса си, след като сервисът му изневери в седмия гейм. Толкова стабилен до този момент при начален удар, той направи две двойни грешки и почти не вкара първи сервис. Това даде възможност на Надал и той се възползва. След изключителен минаващ удар испанецът стигна до втория си шанс за пробив в гейма, а след втората двойна грешка на съперника резултатът стана 4:3.

Поставеният под номер 15 българин успя веднага да отговори. Той се възползва от няколко грешки на Рафа и стигна до нов пробив. Краля на клея пък върна подаръка, като завърши гейма с двойна грешка. Григор сервираше за сета, но сякаш напрежението му повлия. Той изигра слаб гейм и загуби подаването си.

Последва най-дългият гейм от началото на срещата, който бе изпълнен с нервни моменти. Рафа отново имаше проблеми със сервиса, но пък той го спаси в критичните ситуации. Григор си изработи четири сетбола, но не успя да се възползва от тях. След разочарованието от пропуснатите шансове той се справи отлично при началния си удар в следващия гейм. Изключителна игра на мрежата на българина му донесе нови два сетбола и този път се възползва. Грешка на Надал сложи край на втория сет, спечелен от Димитров със 7:5.

Началото на третата част бе изпълнено с великолепни разигравания, а нивото на тениса бе много високо. В третия гейм след двойна грешка Григор се озова в ситуация 15:40, но се справи прекрасно. Два добри сервиса и шансовете бяха неутрализирани. В следващия гейм Димитров демонстрира феноменална защита, но това не бе достатъчно, тъй като ударите на Надал не намалиха скоростта и точността си. Испанецът обаче трябваше да използва целия си арсенал, за да печели точките.

При 2:2 Рафа стигна до пробив без да направи нещо изключително. В този момент за пореден път в мача Григор показа колко се е променил и колко стабилен психически е станал. Изключително стабилен той постави Надал под напрежение при неговото подаване. След три възможности за пробив, спасени от Рафа след отлични сервиси, той стигна до четвърта след блестящ форхенд по правата и след това спечели гейма, изравнявайки за 3:3.

Последваха няколко гейма, в които и двамата бяха малко по-убедителни при своите подавания. При 6:5 за Григор се стигна до по-дълга пауза, тъй като зрител на трибуните имаше проблем и медицинските лица трябваше да се намесят. Прекъсването не се отрази на тенисистите и те продължиха да играят на високо ниво. Надал спечели сервис гейма си и сетът трябваше да се реши след тайбрек.

Изключителната битка продължи и в заключителния гейм, като всяка почти всяка точки бе изпитание на нервите и уменията на двамата. Испанецът поведе с 3:1 и след това с 5:3, но Григор успя да изравни за 5:5. Тогава опитът на Надал си каза думата и в решителния момент той успя да надделее със 7:5. Рафа обаче трябваше да покаже най-доброто от себе си, за да стигне до успех в сета. Това бе трети тайбрек в срещите между двамата и за трети път испанецът печели, като предишните два бяха в мача им на Australian Open преди три години.

Мнозина очакваха Димитров да се пречупи след загубата на третия сет. Това не се случи,  българинът не допусна никакъв спад и продължи да играе по великолепен начин. Носителят на 14 титли от Големия шлем вкара някои от феноменалните си удари, за да успее да преодолее отличната защита на съперника. Борбата продължи на изключително високо ниво, а грешките и от страна на двамата бяха рядкост.

Григор показа и надпредъка си по отношение на физическата подготовка, като 3 часа и половина поддържаше нивото на испанеца. Възможности за пробив в четвърти сет нямаше. Двамата си взимаха подаванията и не допускаха грешки при свой сервис. Българинът играеше изключително, но това понякога не е достатъчно срещу Надал, като имаше случаи, когато топката се връщаше след няколко страхотни отигравания на Димитров.

Стигна се до втори тайбрек, но този път Григор бе блястящ. След отличен ретур той постигна минибрейк и поведе с 3:2, а след два мощни сервиса вече имаше аванс от 5:2. Хасковлията запази преднината си и спечели със 7:4, като вкара мача в пети сет.

Решителният пети сет започна с гейм, продължил над 10 минути. На свой сервис Димитров се озова в ситуация 15:40. Той спаси първия брейк пойнт след много труден удар от форхенд, а втория след отличен сервис. Българинът трябваше да се справя с още една възможност за пробив, но и в този случай бе на ниво. Двамата вече бяха престояли на корта над 4 часа, но продължаваха да поддържат невероятно високо ниво.

След фантастичен бекхенд по правата Григор си осигури шанс за пробив във втория гейм. Надал успя да се справи и да се измъкне от ситуацията. Последва гейм, в който Димитров на няколко пъти вдигна публиката на крака. Той успя да спечели разиграване, в което се подхлъзна и топката бе зад гърба му. След това направи фантастичен минаващ удар и завърши гейма с ас. В следващия си сервис гейм имаше критична ситуация и шанс за пробив за Надал, но българинът запази концентрация и спечели гейма.

В този период Рафа малко по-лесно печелеше подаванията си, но Григор не отстъпваше нито педя, а драматичните моменти се редяха един след друг. При 4:3 за българина той стигна до две възможности за пробив след няколко фантастични отигравания. Надал спаси първата след изключителен бекхенд по правата, а втората след атака към мрежата. Испанецът измъкна гейма и изравни за 4:4.

Страхотен удар на бившия номер 1 в света и двойна грешка на съперника му поставиха Димитров в трудна ситуация от 0:30. Той изравни за 30:30, но се стигна до шанс за пробив и този път Надал успя да го постигне. Това бе първият пробив в мача от средата на третия сет, като до този момент в 26 поредни гейма двамата си взимаха подаванията.

Най-добрият български тенисист излиза в първия си полуфинал в Мелбърн срещу Надал. Гришо ще опита да продължи победния си ход от началото на годината и да се добере до първия си финал в турнир от Големия шлем, където вече го чака Роджър Федерер.

За Григор това е втори полуфинал на турнир от Големия шлем след „Уимбълдън“ през 2014 г., когато игра и на четвъртфиналите в Мелбърн. От началото на Откритото първенство на Австралия Димитров играе изключително постоянно. Той е загубил два сета, като постигна много убедителни победи над Ришар Гаске в третия кръг и Давид Гофен на четвъртфиналите.

Хасковлията започна сезона блестящо и има 10 победи от 10 мача, след като триумфира на турнира в Бризбън, където отстрани трима тенисисти от топ 10. Срещу Надал обаче българинът има едва един успех в досегашните им 8 сблъсъка. Добрата новина е, че той бе в последният мач помежду им на турнира в Пекин през 2016 година, когато Димитров се наложи с 6:2, 6:4.

Надал е носител на 14 титли от Големия шлем. Той е поставен под №9 в турнира. Испанецът е шампион в Мелбърн от 2009 година, като сега ще опита да повтори това си постижение, но първо трябва да се справи с Димитров, а на финала отново го чака Федерер.

Рафа имаше проблеми с контузии през голяма част от 2016 г. и сезонът му приключи през октомври. Откакто е в Мелбърн обаче той се доближава до най-добрата си форма. След две убедителни победи Надал стигна до успех в тежка, петсетова битка срещу Александър Зверев в третия кръг, а след това се справи с Гаел Монфис и третия в света Милош Раонич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене