Жители на Гърмен! Стройте си на воля, документи не ви трябват! В Гърмен закони няма! Има Минка! Закрийте РДНСК!

Общинските съветници в Гърмен вчера проведоха първата за тази година сесия при закрити врати – без журналисти и дори без кметовете на населени места. На заседанието те одобриха и разрешиха изработването на подробни устройствени планове на две къщи и магазин в местността „Падарката“ в ромската махала, въпреки че към имотите имат претенции собственици.

Становището на местните парламентаристи идва преди Административният съд да се произнесе по искането на жителите на село Марчево, в чието землище е ромският квартал „Кремиковци”, за провеждане на референдум, за да се реши да има или не ново строителство в Падарката.

Административният съд в Благоевград трябва да се произнесе до 20 февруари по казуса.

Поведението на Общинския съвет разгневи кмета на Марчево Розен Марчев, който изрази своето недоумение от това бързане.

„Защо не изчакаха съдебното решение, а бързат да разрешат тези ПУП-ове?! Щом ни изгониха от залата, значи правят нещо нередно. Ще търсим начин да обжалваме това решение на общинския съвет. За местността Падарката много наши жители имат претенции, че са им отнети неправомерно земите”, заяви Марчев.

Съветниците разрешиха на пастора в ромската махала Иван Айдаров да си построи къща на мястото на старата двуетажна постройка, която бе една от десетте съборени през лятото на 2015 г. при акция на ДНСК. „Ще строим на същото място, където бе старият ни дом. 16 души – синове, снахи, внуци, сме без къща. Ако всичко е наред, през лятото започваме работа”, коментира пасторът. Той уточни, че земята си купил през 2011 година срещу 1,51 лева за квадратен метър.

От кметската администрация в Гърмен са категорични, че не става въпрос за узаконяване на незаконни постройки, което на практика са пълни глупости. Тук уж ставало въпрос за изграждане на съвсем нови къщи и това било начинът да се строи при спазване на закона.

Не са изключено решението на Общинския съвет да отключи нови протести в размирната община. Голяма част от местните жители настояват да бъдат съборени всичките 115 незаконни постройки в ромския квартал, за които има издадени заповеди от ДНСК. А според Топ Преса те са наложителни. Решението на местната власт според нас има и своята добра страна. Жителите на община Гърмен вече с чиста съвест могат да си стоят на воля без документи и разрешителни. Там закона е Минка, ако тя ви разреши стройте, документи и разрешителни не са ви нужни. Ако областният управител позволи това безумие, то с чиста съвет трябва да закрие и РДНСК щото тази институция видно е ненужна. Кмета е онбашията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене