ГОРЕЩА СЕСИЯ В ПЕТРИЧ! Адв. Иво Стефанов: Г-н кмете, кога ще уволните главния архитект Владимир Митрев?

С краткия, конкретен и зададен без всякакви предисловия въпрос: „Г-н кмете, кога ще уволните главния архитект на Петрич Владимир Митрев?“, вчера общинският съветник от коалиция „Заедно за промяната” адвокат Иво Стефанов даде старт на 18-ата сесия на местния парламент в южната община. Въпросът бе първото заявено питане в т. 1 на дневния ред на сесията, но градоначалникът Димитър Бръчков бе видимо подготвен за него, защото скочи и размаха пред микрофона брой от в. „Струма“, след което обвини в прав текст Стефанов, че разпространява като адвокат на бившата управителка на общинската фирма „Фарма Петра“ Силвия Тренева слуха, че тя ще е новият управител на петричката болница „Рокфелер“.

„В момента срещу нея се води досъдебно производство заради милионите левове, източени от общинския бюджет, и това Ви твърдение е смехотворно”, осъдително насочи пръст към адвоката градоначалникът Бръчков.

Опитът на Стефанов да се дистанцира от слуховете за връщането на Тренева на директорски пост и да поиска отговор за уволнението на архитекта доведоха до светкавичната реплика на Бръчков: „Смехотворно е както твърдението за Тренева, така и питането Ви за главния архитект“.

За да внесе все пак някаква яснота пред незапознатите с проблема негови колеги защо иска главата на Митрев, адвокатът дръпна дълга пледоария, започнала с „Вие продължавате да замитате жалбите на гражданите под миндера“ и приключила с предупреждението „Ако не вземете мерки, целият негативизъм от гражданите към гл. архитект ще се обърне към Вас, г-н кмете“.

В речта си адвокат Стефанов прибегна и до конкретни примери – Бръчков все още не е взел отношение по жалба от 4 август миналата година на гражданин, според когото главният архитект бави негова преписка, тъй като той отказал да му издаде златен талон за паркиране. Припомнена бе и жалбата на Тане Пенев, който бил грубо обиждан в кабинета на гл. архитект, и други случаи… Според Стефанов общината масово и с месеци бави всякакви разрешителни и стопира проекти, в резултат на което на петричани вече им е писнало.

В същия емоционално-критикарски дух бяха и следващите 2 питания от страна на общински съветници, адресирани до кмета. Бившият председател на ОбС, в момента общински съветник от коалиция „Роден край“ – Стоян Николов, нападна „синята зона” и снегопочистването, което тази зима в Петрич буквално не се състоя. За препълнената с коли „синя зона” Николов цитира един от инкасаторите, който, докато му вземал левчето за паркиране в центъра, го попитал съчувствено няма ли си безплатен пропуск. Николов отрекъл да има такъв и инкасаторът се закахърил, че не може стотици шофьори да му показват безплатни пропуски, а един общински съветник да няма такъв. С този пример Николов мотивира искането си кметската управа да му предостави списъка на лицата, на които е издаден такъв талон за безплатно паркиране в центъра, и лично се закани да провери всеки от тях по адресна регистрация.

Във връзка със снежното бедствие в Петрич съветникът поиска и пълните договори с фирмите, които тази година спечелиха обществената поръчка за поддържане на пътищата в общината при зимни условия.

Общинският съветник от ВМРО Стоян Божинов пък атакува вр.и д. управителя на ВиК Илиян Ушев, на когото вече е искал оставката. След като преди няколко дни Ушев намекна, че ако войводата Божинов пак му поиска оставката, на сесията ще разкаже пред микрофона интересни за съветниците детайли от разговорите на четири очи между двамата, този път Божинов перефразира дежурния си въпрос и той прозвуча така: „Кога общината ще сключи договор за управление с Ушев?“.

Председателят на ВМРО не пропусна обаче да зададе и един по-пиперлив въпрос – в неплатен отпуск ли са всичките служители от ВиК, които вчера заемаха последните 2 реда в залата за сесии. Явно същите не бяха в неплатен, защото веднага след като бяха посочени с пръст, вкупом загубиха интерес към сесията и си тръгнаха.

За разлика от съветниците, гражданите на Петрич, които обикновено уплътняват по 1-2 часа от началото на всяка сесия с въпроси към кмета и ОбС, този път бяха изненадващо пасивни. Кметицата на Марикостиново Гергана Тодорова само заплаши с граждански протест, защото 20 дни тази зима половината от селото й било без вода, а Надежда Трайкова – ученичка от ПГ „Пейо Яворов“, поиска от съветниците съдействие за изграждане на приют за бездомни животни.

В останалата част от сесията страсти нямаше освен няколко прегласувания, тъй като съветниците видимо бяха доста разсеяни и много от тях трудно включваха какво точно се гласува. Така без всякакви дебати ОбС реши да събори 3 помещения, собственост на „Обредни дейности“ ЕООД, които ще пречат на строителството на новия Обреден дом, и намали от 25 на 17,5 щатовете в първомайския Дом за деца, лишени от родителски грижи, който до 2020 г. всъщност трябва да бъде закрит.

httstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене