Само три села в Гърменско с пари за инвестиции, кметовете отчаяни

Разпределението на бюджетните средства на Гърмен за 2017 година разгневи кметовете на населени места в общината. Според тях сумите за капиталови разходи са разпределени несправедливо и това ощетява жителите на редица населени места, където от години чакат своете решение редица благоустройствени проблеми.

Около 400 000 лева целеви средства от държавата се предвижда да бъдат насочени основно в три села в Гърменско. Половината от сумата е заложена за изграждане на канализационен колектор в Дъбница и Дебрен. Другата половина от парите ще отиде за ремонт на старата баня в Огняново. За останалите 13 населени места са заложени съвсем малко средства за капиталови разходи.

За най-голямото село в общината – Рибново, за тази година са предвидени едва 60 000 лева, с които няма да може да бъде решен нито един благоустройствен проблем.

„Имаме куп нерешени проблеми, свързани основно с инфраструктурата. В същото време селото ни е на почти непрекъснат режим на водата. През 2014 година се изгради резервоар, който трябваше отчасти да подобри водоснабдяването в Рибново. ВиК обаче не иска да го узакони, тъй като фирмата изпълнител има още довършителна работа по него. Вече две години чакаме изпълнителят да изпълни своите отговорности, за бъде издаден акт 16 за обекта. В същото време резервоарът, изграден за 650 000 лева, се руши и парите, вложени там, отиват на вятъра“, коментира кметът на Рибново Феим Иса.

В най-голямото гърменско село в момента има вода, но преди дни, когато бяха големите студове, част от домакинствата отново останали на сухо.

На същото мнение е и кметът на село Марчево Розен Марчев. За управляваното от него населено място в бюджета за тази година са предвидени едва 20 000 лева за ремонт на улица. Управникът недоволства, тъй като именно през Марчево минават всички туристи, които искат да разгледат археологическия обект Никополис Ад Нестум.

За останалите насеелни места също са заложени съвсем символични суми за капиталови вложения.

Кметовете на села са категорични, че сумите са разпределени несправедливо. Те са наясно, че бюджетът от 12 млн. лв. на общината е крайно недостатъчен, за да се покрият всички нужди, но на този фон припомнят, че предвидените суми за представителни разходи на кмета Минка Капитанова са 10 000 лева, а за командировки – 8000 лева.

Миналата година заплатата на кмета на Гърмен бе акутализирана и вече е 2200 лв. За сравнение месечното възнаграждение на градоначалника на Гоце Делчев е 1600 лева.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене