Стартира записването за конкурса „Девойка Кюстендилска пролет“

Стартира записването за един от най-дългоочакваните конкурси, а именно този за избора на „Девойка Кюстендилска пролет“. Единственото условие към кандидатките е да са навършили 16 години, като самото записване ще продължи до 8 февруари, обявиха от Общинския отдел „Култура и духовно развитие“.

„Изживей магията на голямата сцена. Запознай се с любимите си български звезди. Срещни едни от най-популярните европейски изпълнители. Бъди част от един невероятен спектакъл. И всичко това, за да станеш лицето на своя роден град“, призоваха още организатори на конкурса.

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва, младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.

Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя. Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога – минералната вода, плодовете и хляба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене