Гривни с GPS ще сигнализират при опит за напускане на страната

гривна

Спешни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да ограничат случаите на изчезнали подсъдими, готвят от правосъдното министерство, прокуратурата и МВР, пише вестник „Монитор” в днешния си брой. Поправката „Анти Галеви” трябва да бъде изготвена и приета във възможно най-кратки срокове. До измененията на закона се стига, след като някои от най-известните подсъдими у нас избягаха безследно по време на делата срещу тях. Така например Николай Маринов-Малкия Маргин изчезна по време на процеса за организиране на група за мокри поръчки и до ден днешен не се е появил, въпреки че беше оправдан. Друг подобен казус е този с дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев. Братя Галеви се явяваха на процеса срещу тях, докато ВКС не ги осъди окончателно на 5 години затвор за организиране на банда за рекет и изнудване. След изчитането на осъдителното решение стана ясно, че двамата са изчезнали – най-вероятно зад граница, и няма как да бъдат вкарани зад решетките. Най-сериозен беше пък казусът с Илиян Тодоров, който беше осъден за двойното убийство пред дискотека „Соло” в центъра на София. Перничанинът чу само веднъж оправдателна присъда – на първа инстанция. След това решение обаче беше освободен и така и не беше открит въпреки че двете горни инстанции го осъдиха на доживотен затвор.

За да се избегнат подобни случаи и за в бъдеще МВР, прокуратурата и правосъдното ведомство изготвят пакет от спешни законодателни мерки. Проблем при обсъжданията е било това, че реално и в трите случая няма нарушение на закона от страна на държавен орган, а просто подсъдимите не са спазили мерките си за неотклонение. Експертите обаче са били категорични, че не е законно да се мисли за вариант всички подсъдими да са по арестите, докато текат делата срещу тях, защото това е нарушаване на техните човешки права и противоречи на редица наши закони.

Според специалистите един от вариантите е при налагане на мерки за неотклонение, различни от арест, да се поставят гривни с GPS.

Устройствата ще могат да следят тяхното местоположение и ще сигнализират при опит за бягство или неизпълнение на разпорежданията на съда за обитаване на конкретен адрес. Освен това гривните вече започнаха да се използват пробно у нас по друг проект на правосъдното министерство. Те се поставят на крака на предсрочно освободен затворник, който е пуснат на свобода под пробационен режим. Идеята все още е на работно ниво, обясниха запознати. Очаква се да се вземе решение и как да се преценява кой арестант трябва да носи устройството, защото все още бройките на гривните са малко.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене