Нова година, нов морал

Атанас МАХЛЕЛИЕВ
Политически психолог
Кресна
Ето, че сме в началото на Новата 2017-та година, в която ще станем свидетели на много нови неща – нов президент, ново правителство, нови парламентарно представени партии и нови световни политически събития.
Мотивацията ми да напиша тази статия е свързана с това, че всеки трети говори за морал в политиката, а никой реално не го е виждал в действие от страна на политическата класа в политическата сцена на политическият театър в нашата мила родина.
Чрез тези няколко реда ще се опитам да опиша взаимодействието и съвместимостта между морала и политиката в контекста на българската действителност.
Защо морала е важен за политиката? Защото политиката по своя смисъл е поета отговорност към хората, която е в сферата на морала и принципността.
Без взаимодействие с морала, политиката заплашва да се превърне в оръжие за „масово унищожение“ с нечовешки механизми с цел запазване на властта и облагодетелстване на гърба на народа, без скрупули.
Моралът подпомага посоката на политическите действия и служи за компас в среда, изпълнена с интриги и власт.
Тази среда е изключително неприемлива за хора, които си служат с похвати несъвместими с етиката и общоприетите човешки норми на поведение.
Често се случва хора, които са морално нечистоплътни, да се отърват от него, за да зададат нова себеугодническа посока, която най-често е в обратната на народа.
Очакванията ми за новата година са за едно псевдо морално възраждане и тотално преобразяване от страна на нашата политическа класа, предвид това че изборите наближават.
Ние от своя страна ще започнем да се готвим за избора на по-малкото зло и да вярваме в промяната, но уви вече думата промяна звучи все по-мръсно и цинично, затова и политиците спряха да я използват вече.
След 27 години без морал омърсихме и изхвърлихме от речника си една хубава българска дума, само защото някои политици от прехода не разбраха какво значи и каква отговорност носи сама по себе си.
С наближаването на изборите изпод снежните политически преспи започнаха да излизат позабравени политически силуети, от близко и далечно минало, говорещи за новото, но този път замаскирани като „кукери“, танцуващи пред погледа на народа.
Щели да гонят злите сили от парламента, сякаш те не бяха част от тези сили и не се присмиваха на отчаяните призивите на хората за морал в политиката и по-добър живот в родината.
Следващите парламентарни избори ще бъдат по – непредвидими от снежна буря, която ще отвее тези, които са надценили силите си и не са се вслушали в призива на народа за нов морал и нови правила в политическата система.
Няма значение дали ще ни управлява Йордан или Иван или коалиция между двамата, важно е през Новата година да бъдем здрави, усмихнати и да вярваме, че най-доброто за нас и България тепърва предстои, независимо от избора който ще направим.
Честит празник на всички именници!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене