Джамбазки алармира ЕС за новата гръцка блокада

Писмо до представляващите различните европейски институции изпрати българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. В него той настоява да се направи всичко възможно, за да не се повтори блокадата на българо-гръцката граница и проблемът отново да засегне хиляди превозвачи от ЕС.

Българският евродепутат е адресирал писмото си до новоизбрания председател на Европейския парламент Антонио Таяни, до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, до еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, до еврокомисаря по вътрешния пазар, промишленост и предприемачество и МСП Елжбета Бенковска, до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Джамбазки напомня за огромните загуби за българската икономика, както и че в следствие на блокадата от миналата година са засегнати освен българските и превозвачи и граждани на Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария и Германия.

Българският евродепутат се противопоставя на решаването на вътрешнополитическите въпроси чрез задържане на хиляди граждани като заложници по границата.

 

Ето и пълния текст на писмото:

 

Уважаеми г-н Таяни,

Уважаеми г-н Юнкер,

Уважаеми г-жа Булц,

Уважаеми г-жа Бенковска,

Уважаеми г-н Туск,

 

Бих искал да се възползвам от възможността да представя на Вашето внимание тревожната информация по отношение на поредната планирана блокада на основните пътища, водещи към гръцко-българската граница. Тази блокада е в резултат на планиран протест на гръцки фермери, който ще се проведе на 23 януари. В момента точният обхват и време на действие на протестиращите е неизвестен.

Въпреки това може би сте наясно, че през миналата година действията на гръцките фермери доведоха до над 40-дневна блокада на всички гръцко-български гранични контролно-пропускателни пунктове. В резултат на тези действия са причинени значителни щети на българската икономика в размер на десетки хиляди евро.

Засегнатите са не само български превозвачи, но и такива от редица други страни. Две трети от споменатите шофьори са граждани на Република Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария и Германия. Над 6000 шофьори на камиони са били принудени да прекарат дни и дори седмици наред в очакване на вдигането на блокадата без никакви пари, храна или дори условия за повечето основни санитарни нужди.

Аз силно се противопоставям на решаването на вътрешнополитическите въпроси чрез задържане на хиляди граждани като заложници. Затова бих искал да помоля и да насърча уважаемите представители на европейските институции да се вземат всички необходими мерки, за да се избегне вредното влияние и ескалацията на проблема извън нормалните граници.

 

Оставам на Ваше разположение в случай, че се нуждаете от повече информация.

Очаквам Вашия отговор,

Искрено Ваш,

Ангел Джамбазки

Член на Европейския парламент

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене