Преди 73 години: Американски бомбардировачи убиват близо 60 души в Дупница

Ерол ЕМИЛОВ

На 4 януари Дупница отбеляза една от най-трагичните дати в историята на града. На този ден преди 73 години американски бомбардировачи, които трябвало да атакуват София, биват отклонени заради гъстата мъгла.

40 от тях са насочени към югозападния град. Хвърлени са общо 150 бомби, които унищожават 40 сгради. В резултат на бомбардировката умират 59 души, а 33-ма са ранени. От много обществено значими сгради са останали само руини. Напълно унищожени са училището „Евлоги Георгиев“, сградата на Българската земеделска банка и тютюневия склад. От много частни домове няма и помен. В същото време Кочериново е обстрелвано от бордови картечници.

Още вечерта след ужасната акция на място в Дупница пристига царица Йоанна, заедно с архимандрит Стефан и княгиня Евдокия. Те носят помощи за пострадалите, а на следващата сутрин присъстват на опелото на загиналите. То се провежда в храм „Свети Георги Победоносец“. Заради огромната трагедия два месеца по-късно кметът на града Давидко Янев подава оставка. Пред съгражданите си той заявява, че не може да се примири с това, което се е случило.

Акцията в Дупница е част от бомбардировките над България от страна на английските и американските воено-въздушни сили по време на Втората световна война. Първата от тях е през пролетта на 1941 година, а последната – през есента на 1944 година.

На 1 март 1941 година страната ни се присъединява към Тристранния пакт, но не участва във военни действия, въпреки подбудите на Германия. В края на същата година Великобритания обявява война на Царство България и българските власти отговарят със същото.

Най-засегната от ударите на англо-американските въздушни сили е столицата София. Там са разрушени 12 657 жилищни сгради. Атаката над града е извършена шест дни след тази в Дупница. Напълно унищожени са южните крила на Александровската болница, а лекарите, които са вътре загиват. Разрушено е и сиропиталището на Цар Борис I.  Голямата Софийска синагога е тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове. Разрушена е и сградата на Народния театър. Изравнени със земята са първата евангелска църква, църквата „Свето Преображение Господне“ и новопостроената библиотека на столичната Света Митрополия. Книгите и документите в нея изгарят. Унищожена е и Синодалната палата, а в сейфа й изгаря ферманът за създаването на Българската екзархия. Тежко засегнати са и Духовната академия, Софийския университет, Художествената академия, Руският лицей, Френското католическото училище, Католическо училище „Санта Мария“ на францисканците, Софийско епархийско свещеническо братство, Немското училище за деца до Немската евангелска църква и самата тази църква, Италианската кралска гимназия, Софийската духовна семинария в квартал „Лозенец“. Министерството на държавната просвета е напълно разрушено. Много основни и средни училища също са пострадали. Тежко увредени са паметникът на Незнайния войн и Руски паметник.

Много от животните в зоологическата градина умират по време на бомбардировките. Друга част от тях са тежко ранени или бягат обезумели. Налага се да бъдат застреляни. Освен в Дупница и София, взривени и опожарени са още стотици сгради в централните части на Враца, Скопие, Ниш и Кюстендил.

Общо ранените и убитите по време на бомбардировките на територията на тогавашна България са близо 9 000 души.

Хронология:

Първите бомбардировки в страната са на 6 април 1941 година. Нападенията са насочени към София и Кюстендил. Малко след 8.30 часа четири югославски бомбардировача прелетяват на височина около 1 500 метра над Кюстендил и пускат няколко бомби. Те падат в района на гарата, където са спрели ешелони с войски. Нападението е неочаквано, а в този момент по улиците на града е пълно с хора. Смъртта си намират двам български войници, 58 граждани, 11 коня от тринадесети пехотен полк и 8 германски войници. Над 90 души са ранени – 31 германски войници, 5-ма български и 59-ма граждани. В пристъп на паника жителите започват да напускат града.

Пострадалите са настанени в местната болница, а лекарите извършват геройство и спасяват огромна част от тях. Два часа по-късно други два югославски самолета атакуват село Гюешево с две бомби. Там не са нанесени никакви поражения.

По време на бомбардировката нито един български или германски изтребител не е в състояние да се противопостави на атаките. Затова и бомбардировачите си тръгват невредими. Жертвите са погребани в гробището в града, където е построен паметник на загиналите при жестоката акция.

На същия ден е бомбардирана и София. 8 души умират в квартал „Булина ливада“. Бомбардировачът, хвърлил 8 бомби е прогонен от български самолети.

В 20.15 часа британски самолети  Bristol Blenheim хвърлят бомби над Петрич и Хотово. Там загиват трима немски войници и един гражданин. Петима са ранени. Минути след това има бомбардировка над столицата. За 50 минути в София падат 43 бомби, 18 души загиват. Ранените са 28. В 20.40 часа са нападнати село Джерман и махала Пуньова могила. Пострадало е и село Ораново.

Ден по-късно са бомбардирани гара Ихтиман и село Златарица. Следват акции в София, Добрич, Велес, Самоковски регион, Ниш, Пловдив, село Караманци, област Кюстендил, Охрид, Русе, Карлово, Прилеп, Лом, Свищов, гарите Лакатник и Бойчиновци и много други български градове и села.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене