Внимание! Повишена лавинна опасност над Банско

Повишена е лавинната опасност в Пирин планина над Банско, предупредиха дежурните от Планинска спасителна служба в курортния град.

Причината за това е новата снежна покривка, която се образува тази нощ. Спасителите призовават любителите на белите спортове да карат само на обозначените части на пистите и да не експериментират по непознати участъци.

Също така скиорите и туристите трябва да се съобразяват със зимната обстановка и да бъдат добре екипирани. По думите на дежурния от Планинска спасителна служба-Банско, заради студа вчера трима туристи са били с втора степен на хипотермия, което означава общо измръзване на организма. Той подчерта, че за хората с хронични и сърдечни заболявания, студът е враг номер едно и за това трябва да са добре облечени.

Маркетинг-директорът Иван Обрейков също потвърди, че лавинната опасност е повишена, но пък условията за туризъм в ски курорта са добри с изключение на студа. Пистите са обработени и съоръженията работят с изключение на „Платото“, където снежната покривка все още не е достатъчна . Той допълни още, че разполагат с оръдия за предотвратяване на опасни зараждащи се лавини.
В момента на Бъндеришка поляна вали сняг, снежната покривка е 110 сантиметра, а температурата на въздуха е -13.7 градуса. В Банско също вали, а термометърът сочи -8.3 градуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене