10 интересни факта за близнаците

близнаци

Все повече и повече близнаци се раждат в световен мащаб. Това най-често се дължи на новите инвитро процедури, позволяващи на родителите с репродуктивни проблеми да заченат дори повече деца. Ако идеята за близнаци ви се струва стряскаща, ви предлагаме 10 интересни факта, които да ви накарат да размислите.

1. Идентичните близнаци нямат идентични пръстови отпечатъци

Въпреки че споделят едно и също ДНК, пръстовите отпечатъци на близнаците са различни. Те не се формират изцяло върху ДНК-то – в началото на развитието си близнаците имат еднакви отпечатъци, но след седмица 6, когато започват да се движат, докосват заобикалящата ги амниотична торбичка, което формира уникални черти за всеки един от близнаците.

2. Идентичните близнаци имат обърнати асиметрични черти

Около 25% от идентичните близнаци се развиват в корема на майката, обърнати лице в лице един към друг, което значи, че директно копират изражението си. Ето защо, когато пораснат, единият може да пише с дясната ръка, а другият с лявата, да имат еднакви родилни белези на противоположните страни на телата си или да имат същите къдрици, но завъртени в различна посока. Всичко това се случва след като близнаците се разделят от една оплодена яйцеклетка повече от седмица след оплождането.

3. Идентичните близнаци не винаги имат еднаква генетика

Въпреки че идентичните близнаци произлизат от една оплодена яйцеклетка, съдържаща определен брой гени, е много възможно близнаците изобщо да не си приличат. По принцип всеки човек има по две копия на всеки ген (по едно от всеки родител), но някои региони от ДНК-то може да съдържат от нула до 14 копия на даден ген.

4. Майките на близнаци може би живеят по-дълго

Американско проучване през 19-ти век открива, че жените, които раждат близнаци, са били силни и здрави и е очаквано да живеят по-дълго. Учените обясняват, че близнаците може да са част от еволюционния процес, в който здрави майки получават шанса на един път да умножат двойно предадените от тях гени. Това проучване обаче включва само жени, заченали близнаци по естествен начин, а не чрез ин витро.

5. По-вероятно е високите жени да имат близнаци

Високите жени имат повече соматотропин, протеин, който се отделя от черния дроб в отговор на хормона на растежа, който стимулира растенето на костите. По-високите стойности на соматотропин в организма водят до повишена чувствителност на яйчниците, което се отразява на овулацията, а от там и на шансовете за забременяване с близнаци.

6. Жените, които консумират повече млечни продукти, са предразположени към забременяване с близнаци

Друго проучване, изследващо две групи жени – вегетарианки и не вегетарианки, открило, че тези, които се хранели с животински продукти, имали 5 пъти по-големи шансове да заченат близнаци. Обяснението за това е, че кравите, също като хората, имат соматотропин и го отделят в кръвта си, от където попада в млякото им, а от там и в млечните продукти.

7. Възможно е близнаците да имат различни бащи

През 2009 година жена от Тексас роди близнаци от двама различни бащи. Докторите обясняват случая с това, че обикновено жените отделят по една яйцеклетка всеки месец, но в този случай са били отделени две. По същото време майката е имала интимни отношения с двама мъже в период от 5 дена, което е точният период, в който спермата може да живее в репродуктивния тракт на жената. Така двамата мъже успели да оплодят по една от яйцеклетките и изненада – две бебета, двама бащи.

8. Близнаците си комуникират в утробата

Проучване от 2011 година изучава 3D видеа на близнаци в корема на майката. През 14-тата седмица се наблюдава как близнаците се протягат един за друг. През 18-тата седмица те се докосват взаимно повече, отколкото докосват собствените си тела. Проучванията показали още, че близнаците имали определени жестове, които използвали един към друг и били внимателни към зоната на очите на близнака си също толкова, колкото и към своите собствени очи.

9. Някои сиамски близнаци могат да усетят вкуса на това, което яде другият

Две момичета се раждат като сиамски близнаци, съединени откъм главата посредством таламуса – част от мозъка, която действа като разпределител на информацията към кората на главния мозък. По-късно се установило, че едната сестра може да вкуси и да усети това, което усеща другата и дори да разбира мислите и. Когато само едно от момичетата гледало към телевизора, другото се смеело на образите, които достигали до нея през очите на сестра си.

10. 40% от близнаците си измислят собствен език

Тези езици се наричат автономни. Близнаците взаимно се използват като модели за образуването на различни езици, които съдържат главно обърнати думи и звукоподражателни звуци. Това се случва, когато две много близки бебета се учат да говорят истинския език едно до друго и естествено често си играят и комуникират заедно. Измисленият език често изчезва веднага след детството, след като детето е научило истинския език.

iwoman.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене