Лидия Томова-Чимева в „Зодия Професионалист“

Ice Entertainment представя новата си рубрика „Зодия Професионалист“ в която ще ви запознаем с Лидия Томова-Чимева

Лидия Томова-Чимева: Конкуренцията винаги е голяма и борбата за наградата е жестока…

Lidia

Лидия е родена гр.Враца, където завършва училище „Отец Пайсии” с профил хореография. От дете се занимава с танци. Реализира мечтите си един ден да преподава на деца.

Какво те доведе в Югозапада?
– През 2005 година бях приета в ЮЗУ ”Неофит Рилски”- гр.Благоевград със специалност „Българска народна хореография. Благодарение на моите преподаватели получих умения и опит, без, който нямаше да успея. Дори сега 5 години по-късно отново се връщам при тях и разговаряме за танци, стъпки и движения. Сред преподавателите се отличаваха проф Николай Цветков и Проф. Анелия Янева, доц. Г.Гаров, доц.П.Петров и гл.ас.Цв.Гаврилова.

Кога започна да преподаваш?
– Веднага след като завърших започнах да търся поле за изява и събрах около 20 деца в 4 ОУ „Димчо Дебелянов”- кв.Грамада, след това по случайност открих и нова група в Осмо СОУ” Арсени Костенцев”- Еленово. От начало започнах с 5 , 6 деца (който и сега продължават да танцуват).

Трудно ли беше в началото?
– Беше доста трудно да покривам дори наема , но след година събрах над 50 деца. Просто разбрах, че за да ми се доверят родителите, децата и директора , трябва доста да се доказвам. Г-н С. Биров повярва в мен, позволи да наема залата и досега получавам голяма подкрепа от него и от целия колектив на училището.
Вече сте се доказали като име, имате ли много участия и отличия? – През годините сме участвали на множество концерти, фестивали и конкурси от където децата от клуба се прибират с награди, купи медали и с големи емоции.

Къде беше последната ви изява?
– Последните ни успехи са участието ни в предаването ”България търси талант”, където танцов клуб „Блясък” се върна с три пъти „Да” и изненада журито… На 08 март в София се проведе квалификационен кръг от Dance World Cup – Португалия . Там децата си извоюваха 3 награди : първо място за Самба, второ място за Бурлеска и трето място за Маската.

Имате ли конкуренция?
– Конкуренцията винаги е голяма и борбата за наградата е жестока.

Bliasak_Lidia

Lidi_medali

Къде сте участвали до сега?
Малките Блясъчета са взимали участия във следните Фестивали и конкурси: Международен фестивал ”Утринна звезда” в Банско и Албена, „Дъга от таланти” и Пловдив – Древен и вечен„ в гр. Пловдив, „Южни Слънца” гр. Петрич, Дупница денс фест, Танцов свят в Разлог, Заедно под Дъгата – гр. Благоевград и др. Наградите на клуба са над 30. Сега децата правят концерти по местните училища , който им дава още една сцена за изява. Така те стават по- добри , организирани и самостоятелни . Следващия голям проект на клуба е танцов спектакъл по мотиви от „Аладин и вълшебната лампа”

Къде могат да те намерят родителите, които желаят децата им да станат част от танцов клуб „Блясък”?
– През 2012 година открих и зала на центъра. Намира се до механа „Старата къща” във Военен клуб Благоевград. Началника Недко Шопов веднага откликна и ми позволи да преподавам там. Условията са перфектни, има съблекалня , голяма зала, професионална апаратура…

Колко са дечицата, които тренираш?
– В момента в еленово имам 2 групи за начинаещи и напреднали. Групата във военния клуб е около 30 деца . Общия брой е над 80 с което се гордея . Работя с тях 2 пъти седмично, както често се случва да сме всеки ден на репетиция . Преподавам Спортни, характерни, джаз и модерни танци. Смятам, че танците дават много качества в децата и ги възпитава в естетика. Аз съм много щастлива с моите БЛЯСЪЧЕТА.

Имате ли нужда от спонсори?
– Имаме подкрепата на училището, военния клуб и Община Благоевград, но се надяваме и на външни спонсори, за да отидем до Португалия….

Страницата е подготвена от “Ice Entertainment”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене