Властта в Пиринско на бойна нога заради очакваното лошо време

Всички институции са на бойна нога заради прогнозите за застудяване и обилни снеговалежи в Пиринско.

Днес областният управител Бисер Михайлов проведе работна среща с представители на полицията, пожарната, КАТ и Областното пътно управление.

Вече са изпратени и предупредителни писма до кметовете в цялата област да бъдат взети превантивни мерки за недопускане на хаос по пътищата и в населените места.

Пътноподдържащите фирми са готови да реагират бързо и адекватно с почистването на републиканската пътна мрежа. „Получих уверението, че имат достатъчно запаси с луга, сол и инертни материали. Почистващата техника също е в готовност”, увери губернаторът.

При необходимост, и ако в Пиринско наистина има обилни снеговалежи, институциите са готови да спрат движението на тирове над 12 тона по основните пътни артерии. Вече са набелязани стоянки на главен път Е-79 и в прохода Предела, където да се спират камионите.

Кметовете на общини пък трябва да имат готов план за действие при нужда – те трябва да имат готовност да снабдяват с хляб и продукти от първа необходимост жителите на малките населени места и във високопланинските села.

„Призовавам хората, които са в хижите, да се запасят с достатъчно храна и вода, за да не се стига до критични ситуации”, увери Бисер Михайлов.

Той бе категоричен, че институциите в Пиринско имат готовност да реагират адекватно в случай, че прогнозите на синоптиците за лошо време се сбъднат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене