Ето схемата за източване на Трайчо Трайков

Прокуратурата излезе с пространно съобщение за обвинението срещу бившия министър Трайчо Трайков за продажбата на държавните дялове в енергодружеството „ЕВН“.<

Той е обвинен в умишлена безстопанственост, защото през май-юни 2011 г. не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети за „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД в размер на 20 829 200.00 лева.
Разследването е установило, че през 2011 г. държавата, като миноритарен акционер в „ЕВН България Електроразпределение” АД, взема решение за продажба на 51 612 акции, представляващи 33% от капитала му.
Мажоритарен собственик е ЕВН АГ Австрия, което през 2004 г. е придобило 67% от капитала при цена на една акция 1412,375 евро. Съгласно стратегията за приватизация на енергодружествата, продажбата на държавните дялове е следвало да бъде извършена по цени по-високи от продажната цена на мажоритарния дял, тъй като дружеството е имало повишени показатели, допълват от прокуратурата.
След проведена процедура за избор на инвестиционен посредник за продажба на пакет акции с номинална стойност 10 лв. всяка, на 19.07.2011 г. бил сключен договор с „Булброкърс” ЕАД.
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обаче не възложила директно изготвянето на „приватизационна оценка“, а „анализ за определяне на стойността на предложените за продажба акции“.
В нормативната уредба, регулираща процесите на приватизация, не фигурира понятието „анализ за определяне стойността на предложените акции“, а „приватизационна оценка“. Съгласно Наредбата за анализите на правното състояние и приватизационните оценки, приватизационните оценки се изготвят от независими оценители.
Въпросният анализ бил възложен при това опосредено – чрез договор за възлагане на инвестиционно посредничество с „Булброкърс“ЕАД. Това е било изрично указано на изпълнителния директор на АПСК от Трайков, както и от министър Симеон Дянков, в чийто ресор като вицепремиер по това време е приватизацията.
Така приемането на оценката не е извършено по установения законов ред, а минималната начална продажна цена на една акция била занижена от 1777,48 лв. – установена от назначената комплексна финансово-икономическа експертиза, на 1373,92 лв.
От назначената по делото борсова експертиза се установява, че методът „смесен закрит аукцион“, с който е сключена сделката, противоречи на основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия и ограничава реалната конкуренция.
Важно обстоятелство от разследването е и фактът, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ ЕАД е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ Австрия няма намерение за покупка на акции след допускането им за търговия.
В действителност мажоритарният собственик на ЕВН АГ Австрия е имал такива намерения, като бившите работодатели на министър Трайков – Щефан Шишковиц и Петер Лайр /членове на Управителния съвет на дружеството/ са договаряли с „Булброкърс“ ЕАД предстоящите действия по изкупуването на миноритарния дял на „ЕВН България Електроразпределение“ АД.
В нарушение на закона първите два дни от проведения смесен закрит аукцион „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на АПСК, така и от страна на ЕВН АГ Австрия. От това „Булброкърс“ са спечелили над 1 000 000 лв.
С Решение от 01.04.2010 г. на Министерски съвет са одобрени мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната политика (т. нар. „антикризисна програма „Дянков”). Така е структурирана ДКК, с принципал Трайков, която е с основен предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества.
В изпълнение на цитираните антикризисни мерки МС е приел решение за прехвърляне на пакети от акции на търговски дружества с под 50% държавно участие, чрез внасяне на непарични вноски в капитала на ДКК. Идеята е била изцяло на Министерство на финансите, ръководено от Дянков, с цел приходите от приватизация да постъпват най-напред в ДКК, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет. По този начин приходите, в това число и тези от продажбата на държавния дял в „ЕВН“, „Е.ОН“ и „ЧЕЗ“, са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет.
Това подпомага бюджета от гледна точка на бюджетен дефицит, т.е. тези приходи могат да бъдат използвани свободно, но ощетяват Сребърния фонд и от това са ощетени българските пенсионери, подчертават от прокуратурата.
По досъдебното производство през месец май 2016 г. като обвиняем е привлечен изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев с обвинение за злоупотреба с доверие.
Обвинен ще бъде и Дянков, когото прокуратурата търси, защото не може да намери на посочения адрес.
Цялото съобщение, вкл. за предлагането на акциите на ЕВН от посредника „Булброкърс“, може да прочетете на сайта на прокуратурата.

 

 

 

 

bradva

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене