Дело за авторски права! Благоевградският театър осъден

Сценографът Христина Стоилова осъди благоевградския театър да й плати 2500 лв. за нарушено авторско право. Тя твърди, че без нейното знание и съгласие в спектакъла „Приказка за снежинката със синьото носле“ е ползвана нейна сценография от представлението „Търси се приятел“, поставено на театралната сцена през 2003 г.

Името й не фигурирало сред авторите на постановката в афиша на ДТ „Никола Вапцаров” за декември 2015 г. Като сценограф е посочен Георги Славков, а Мирослав Стоилов – за автор на сценичния вариант. Именно той бил режисьор на детския спектакъл през 2003 г., а  сценограф – съпругата му Христина Стоилова, като идеята за приказката била на Жанет Керанова. Тогава постановката се изиграла еднократно пред зрители заради последващ конфликт между режисьора и директора на театъра Петър Кьосев, който трябвало да се появи на сцената на финала като Дядо Коледа, но излязъл по-рано и така отрязал края на спектакъла.

Измислицата за снежинката със синьо носле била именно на сценографа Христина Стоилова, която искала да внесе идеята за различния човек. Нито тя, нито съпругът й обаче получили някакво възнаграждение за труда си по пиесата, която след премиерата повече не се играла. Двамата с изненада видели във Фейсбук, че пиесата отново се представя, но под ново име. На Христина Стоилова й станало много неприятно и завела съдебен иск за нарушение на Закона за авторското право, като настоява постановката да бъде свалена, а тя обезщетена заради преживените негативни емоции.

В хода на делото е изслушан съпругът й Мирослав Стоилов, който разказал за режисирания от него детски спектакъл. Актриса, която  била на премиерата, пък свидетелства за трудностите на Христина Стоилова  около сценографията. Тъй като не разполагала с кой знае какъв бюджет, платовете за ушиване на куклите били доставени от техен общ познат, който работел в цех.

По делото е назначена експертиза, която била изпълнена от сценограф от Министерство на културата. Заключението на вещото лице е, че има идентичност между двете постановки, тъй като били използвани едни и същи декори и костюми, само била освежена материалната част на наличната сценография.

Въз основа на писмените доказателства – художествени проекти и свидетелски показания, окръжният съдия Величка Борилова счита, че е нарушен Законът за авторското право и осъжда ДТ „Никола Вапцаров“ да изплати 1500 лв. на сценографката за неимуществени вреди, 2500 лв. за имуществени вреди ведно с лихвите,  както и съдебни разноски от 1360 лв. Театърът, представляван от директора Петър Кьосев, е осъден да преустанови използването на сценографията от спектакъла през 2003 г. чрез невярното посочване като автор на сценографията на пиесата от 2015 г. на Георги Славков, както в интернет страницата на театъра, така и във всички други печатни и електронни материали, съдържащи информация за него.

Решението не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене