Остава броени дни до Коледа! Декорацията и подредбата на празничната трапеза

Остава броени дни до Коледа и след като вече украсихме дома за празника и се погрижихме за подаръците, които да оставим под елхата за най-близките, е време да помислим и за декорацията и подредбата на празничната трапеза.

Първо трябва да поясним, че всяка домакиня сама решава как да подреди и украси масата. Няма едно общовалидно правило, всичко зависи от личностния вкус и предпочитанията. Все пак има основни елементи от подредбата на трапезата, на които трябва да обърнете внимание, и това са покривката, съдовете, приборите и тематичната декорация.

Разберете повече за всеки от тях:

Покривката 

Най-добрият вариант е покривка с едноцветна, желателно светла, централна част. Ярките и пъстри покривки не само отвличат вниманието от ястията, но и бързо уморяват очите заради наситеността и контраста на цветовете. Ако пък решите да заложите тъмна покривка, постарайте се да намерите за нея светли съдове. Така масата ще изглежда по-приятно и хармонично.

Покривката с правилен размер трябва да излиза извън плота на масата от всички страни с около 25-30 сантиметра. Ъглите трябва да се разположат така, че да прикриват краката на масата. И най-важното – каквато и покривка да изберете, тя трябва да бъде безупречно чиста и добре изгладена. Ако се притеснявате да не я изцапате, можете да сложите под всяка чиния красива платнена кърпа или поставка за хранене в подходящ цвят.

Съдовете и приборите

След като сложите покривката, време е да подредите чиниите, чашите и приборите.

Преди да ги наредите на масата е важно да ги почистите, така че по тях да няма петна и изсъхнали следи от вода. За стъклените чаши това е особено недопустимо – всичките трябва да бъдат идеално прозрачни.

При подредбата на масата е важно да запомните, че подложните чинии се поставят централно пред всеки стол на разстояние 2 сантиметра от ръба на масата.

Докато тече обядът/вечерята, чиниите трябва да се сменят своевременно в зависимост от сервираните ястия.

Следват приборите. 

Ножът и супената лъжица винаги се слагат отдясно, а вилицата – отляво. Десертната лъжица се оставя зад чинията, като дръжката ѝ трябва да сочи надясно. Важно уточнение е, че според правилата човек ползва приборите в реда, в който са поставени, започвайки от най-външните. Вилиците и лъжиците се поставят с изпъкналата част надолу, а ножовете с острието към чинията.

Различните чаши също са предвидени само за един тип напитка. Чашата за вино се слага отдясно, а чашата за вода – отляво. Най-често стоят на една линия, но ако има и други чаши, подреждането в линия не е уместно. Тогава се строяват в два реда.

Салфетките 

За важни тържества се използват платнени (ленени или памучни) кърпи, които може или да сгънете по ефектен начин и да поставите в чиниите, или да ги сложите в избрана за целта халка за салфетки с коледен дизайн. Разбира се, може да замените салфетките от плат с хартиени такива за еднократна употреба. В такъв случай ви съветваме или да поставите салфетките в чинията, или да ги подпъхнете под дясната ѝ страна.

Източник: woman.hotnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене