Откриха сезона и на Боровец, фонд „Петър Попангелов и приятели“ подпомага развитието на детско-юношеските зимни спортове

Боровец е най-добрият български семеен курорт, който създава отлични условия за спорт и отдих за цялото семейство и през годините с него е бил свързан живота на стотици хиляди българи. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на пресконференцията за откриването на новия ски сезон в планинския курорт и честванията по повод 120 години от основаването на Боровец. На събитието присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Аз съм се учил да карам ски тук, моята дъщеря също се е учила да кара ски на Боровец. За тези 120 години животът на стотици хиляди българи, на цели поколения е бил свързан с този курорт. Това заслужава респект”, заяви Кралев.

Министърът поздрави „Бороспорт” и всички, работещи на Боровец, с годишнината и изказа адмирации за идеята да бъде създаден фонд „Петър Попангелов и приятели“, който да подпомага развитието на детско-юношеските зимни спортове.

Първите постъпления за фонда са от закупените днес лифт карти, чиято цена е символична по повод откриването на сезона – 5 лв. Целта е до няколко години фондът да подпомага 500 деца и 20 треньори, като Петър Попангелов се ангажира лично да кара веднъж в седмицата с детските клубове и да работи с треньорите. Председател на фонда е Мирослав Севлиевски.

„Моите адмирации за идеята на „Бороспорт” да създаде фонд „Петър Попангелов и приятели”. Това е начинът да дадем възможност на повече деца да се влюбят в зимните спортове и да ги практикуват. Не всички от тях разбира се ще станат професионални спортисти, но по-важното е нашите деца да станат здрави българи и да обикнат спорта и планината, защото това ще ги направи силни личности”, каза Кралев.

Той обяви, че програмата на Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по ски „Научи се да караш ски” ще се реализира за 5-та поредна година на Боровец, като за този период в курорта са обхванати 2600 деца. През този сезон ММС отпуска 60 000 лв. за дейността на Боровец.

„Реализирането на програмата „Научи се да караш ски”, създаването на  фонда с личното участие и ангажираност на Петър Попангелов, както програмата на „Бороспорт” за безплатно ползване на съоръженията от деца от района и състезатели от самоковските клубове ще дадат тласък на работата с подрастващите. Това е гаранция, че тук ще има много сериозни резултати, защото се обръща внимание на децата и юношите. Това заслужава адмирациите и подкрепата на Министерството на младежта и спорта”, допълни Кралев.

Министърът обърна внимание и на факта, че Боровец е бил домакин на множество престижни състезания в зимните спортове.

„Тук през 1981 г. за пръв път в България са проведени стартове от Световната купа по ски. През 1977 г. е първият старт от Европейската купа тук, а през миналия сезон също имахме стартове от Европейската купа. Всички тези състезанията са се провеждали при отлична организация и са получавали много висока оценка от Международната федерация по ски. Тук са се провели също две Световни купи и едно Световно първенство по биатлон. Тези факти показват ясно какво е значението на Боровец за историята на българския и световния спорт”, каза министърът.

Кралев отбеляза още, че на Боровец има два сноуборд парка, което е изключително важно за развитието и популяризирането на този спорт, който набира скорост благодарение на отличните резултати на Александра Жекова и Радослав Янков.

„Чамкория”. Това е един от клубовете в Самоков, които се занимават само с деца. Министърът на младежта и спорта връчи на изпълнителния директор на „Бороспорт” Георги Кочов плакет по повод 120 години от основаването на Боровец, а на Петър Попангелов – лъвче за късмет на фонда „Петър Попангелов и приятели”.

След края на пресконференцията Кралев се снима с малчуганите от клуб „Чамкория”, който работи само с деца и на който министърът е един от основателите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене