Банско трудно събира данъци от британци с жилища в курорта

Кметът Икономов проведе организационна среща с представители на британското посолство, на която бяха обсъдени всички новости и проблеми

Новостите около ски курорта Банско, проблемите, които британските граждани имат в курорта през зимния сезон и проблемите на общината с британски граждани обсъждаха на среща в община Банско днес представители на местната власт, начело с кмета на града Георги Икономов, представители на британското посолство, полиция, концесионерът на ски зоната и туроператори.

„Проблемите, които поставихме ние – общината, пред британското консулство не са свързани с туризма, а по скоро със собствеността на английски граждани в Банско. Ние намираме трудности за събирането на данъците, които те дължат за тяхната собственост тук. По-скоро трудността се изразява в това, че ние не можем да ги открием на адрес. Когато открием адреса им във Великобритания и те си получат съобщението за дължимите данъци те си ги плащат. В тази връзка  потърсихме съвет как да осъществим по-добра комуникация с тези собственици на апартаменти и получихме такъв съвет“, съобщи след срещата градоначалникът Георги Икономов. 

По време на срещата във връзка с проблема вицеконсулът в британското посолство Теодора Манева е дала информация за начин, по който по-лесно само по име или телефонен номер да могат да се намират адреси на британски граждани, които имат имоти в Банско. 

Общинското ръководство на Банско е поставило за решаване и друг проблем, свързан с британците в Банско, а именно нерегламентираното ползване на туристически обекти от английски граждани, когато те наемат частни къщи и извършват туристическа дейност, която не обявяват в общината. 

„Ние извършваме проверки заедно с полицията през последните 2 години на такива обекти, но призивът ни към британското консулство е да се обърнат към британски граждани, които извършват такава туристическа дейност, да се свържат с община Банско и да се осведомят за задълженията, които имат за извършване на тази дейност“, допълни градоначалникът Икономов. 

На срещата е било отчетено и това, че са намалели проблемите, които имат туристите от Великобритания в Банско и най-вече в нощните заведения. Копирано от E79news

„През миналия сезон имахме 6 хоспитализации на британски граждани, но те бяха свързани с травми по пистите, не с нещо, случило се в община Банско“, допълни  още вицеконсулът Теодора Манева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене