Разширяват овцеферма край Петрелик, ще отглеждат 1600 животни

Фирма „Макс-Строй 91” ЕООД със седалище в хаджидимовското село Копривлен има инвестиционно предложение за разширяване на производствената дейност в съществуващ овчалник. Овцефермата е в местността Говедораво край село Петрилик. Всички, които желаят да изразят мнения и становища по него, могат да го направят писмено в община Хаджидимово, в кметството в Петрелик или в РИОСВ–Благоевград.

Инвестиционното предложение е за изменение на производствената дейност. Идеята е да адаптира съществуващата овцеферма за 600 овце от месодайно направление към екологичен овцевъден комплекс с максимален капацитет до 1600 овце-майки, специализирана за производство на мляко и месо.

До момента, при първия етап, са построени производствена сграда за отглеждане на агнета за угояване и женски шилета, втора постройка за отглеждане на 200  овце-майки, административно-битова сграда с филтър, помещения за почивка на персонала, санитарен възел и други, съгласно предвидената дейност, спомагателни помещения. При втория етап се предвижда технологична промяна при изпълнението, водеща до максимална адаптивност и гъвкавост на производството към пазарната конюнктура.

Предстои диверсификация на производството, състояща се в изграждането на екологичен овцевъден комплекс за интензивно отглеждане на максимум 1600 овце-майки от порода, специализирана за производството на мляко, разплодни женски и мъжки животни и месо (агнешко, шилешко и овче).

За осъществяване на инвестиционното предложение на този етап има издадено решение на РИОСВ – Благоевград за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Годишно в овцевъдния комплекс ще се отглеждат до 1600 овце-майки, около 32 мъжки разплодника и максимум 2455 агнета. Технологията на отглеждане на всички категории животни е оборно-пасищно.

Всички отпадъчни води се предвижда да се отвеждат чрез изградена вътрешна канализационна мрежа в изградената в обекта изгребна яма, като след достигане на номиналният й обем се предвижда отпадните води да се извозват. Не се очаква генериране на опасни химични вещества от дейността на обекта. Очаква се реализацията на инвестиционното предложение да е през 2017 и 2018 г. Отговорен орган за одобряване на настоящата разработка е община Хаджидимово, като местните хора също имат право на мнение, предложения и позиция.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене