Благоевград с антирекорд: агнешкото удари 15,95 лв./кг, за седмица пилешкото поскъпна с 5,6%

Благоевградска област удари тавана с най-скъпата основна храна за тази година според потребителската кошница на Министерството на земеделието и храните. В справката на ведомството за миналата седмица агнешкото месо се появи срещу Благоевград с цена от 15,95 лв./кг за цяло агне, което е абсолютен национален рекорд за продукта. Средната цена на агнешкото миналата седмица в страната е била 13,42 лв., най-ниски са стойностите на месото в Смолян – 12.00 лв./кг. В другите 2 области на Югозапада – Кюстендил и Перник, този артикул въобще не е бил предлаган в магазинната мрежа.

Областният град на Пиринско за пореден път влиза в кошницата на министерството и с едно от най-скъпите брашна. При средна за страната цена на брашно тип 500 от 0,78 лв., в Благоевград на едро то се пазарува по 1,00 лв. Любопитното е, че в магазините може да бъде намерено с 4 ст. по-евтино, обяснението за което е по-старо зареждане. В Кюстендил 1 кг брашно е 0,96 лв., а в Перник – 1,05 лв.

Първенец с обратен знак, макар и само с дребни стотинки, е Благоевград и по отношение цената на рафинираното слънчогледово олио. Във веригите тя стига до 2,67 литъра, а в малките магазини цената му е 2,50 лв. По-скъпа е мазнината само в Кюстендил, където на дребно в кварталните бакалии е 2,52 лв. Средната цена на олиото в страната е 2,49 лв. литъра.

В Пиринско ядем и най-скъпата захар – 1,75 лв./кг е цената на едро, а 1,70 лв. е в магазините. В Кюстендил и Перник кристалната захар може да бъде купена съответно срещу 1,59 лв. и 1,58 лв./кг., а средните стойности за страната са 1,56 лв. на килограм, купен на едро.

В средните стойности сме само по отношение на яйцата. В Благоевград цената им е 0,18 лв. на едро и 0,25 лв. бройката в магазините. Левче за 4 яйца броят и в Кюстендил, а това са били и средните цени за страната през миналата седмица.

Евтино в Благоевград е само замразеното пилешко месо. Килограм от него е 3,80 лв., което е с 3 ст. по-евтино, отколкото средните стойности за страната. В Кюстендил и Перник същото пиле струва 4,34 лв. Охладеното пилешко обаче в Благоевград вече е на цена 4,99 лв., което е друг своеобразен национален рекорд, защото в останалите части на страната цената му е 4,29 лв. От министерството са изчислили, че само за една седмица пилешкото в Благоевград е поскъпнало най-драстично – с 5,6%.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене