Призоваваме ЕК за реакция, ако Турция отвори границите си за мигранти

Призовали сме Европейската комисия да започне работа по план „Б“, ако реториката от страна на Турция придобие реални измерения. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи в оставка Даниел Митов, цитиран от БТА, по повод заплахите на Анкара, че може да отвори границите към ЕС за приютените на турска земя мигранти.

„Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката си само на надежди. На национално ниво България взима всички възможни мерки за ограничаването на миграционните потоци“, добави Митов. Министърът в оставка съобщи, че НАТО е призован да следи обстановката с миграцията в Черно море, както и че до момента няма данни там да има напрежение. „Ако се появят подобни симптоми, НАТО и ЕС трябва да бъдат в готовност да реагират, отдавна сме призовали за конкретни действия“, посочи той.

 По повод информациите за възможен атентат у нас Митов отбеляза, че българските служби работят по темата. „Непрекъснато следим подобни комуникации, службите за сигурност са в постоянна готовност да реагират на подобни заплахи. Трябва да бъдат сведени до нула възможностите за осъществяването на враждебни действия. Трябва да се води безкомпромисна битка с такива заплахи“, коментира Митов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене