Топ Преса представя един успял неврокопчанин! Пламен Димов – българинът зад „Найтуиш“

Ралица ВАСИЛЕВА
Той е Пламен Димов – българинът, който стои зад най-успешната скандинавска група „Найтуиш“ (Nightwish). Именно той е човекът, преподавал музика на всеки един от членовете на оригиналния състав, човекът, който ги е събрал и пуснал да летят.
Той е родом от Гоце Делчев, но за втори дом признава Пловдив. Във филма на Кремена Николова Димов се завръща из улиците на града, приютил детството му. Там получава и музикалното си образование.
„Това е една от емблемите на Пловдив. Мильо, който имаше много големи уши, не чуваше. Просто бе като талисман тук на главната улица. Това бе човека с най – голямото мъжко достойнство в околността. Легенди се носят, не знам. Може би е така е направен. Това бе талисманът
„Казвам се Пламен Димов и съм роден в Гоце Делчев. Вторият ми дом стана гр. Стамболийски. Цялото си детство, образование, музикално (средно и висше), съм получил точно тук в Пловдив. Той е много стратегически град в целия Балкански полуостров“
„На 5-год. възраст свирих на акордеон. Обаче като дядо Мраз ми донесе акордеона си представих, че веднага като го взема ще започна да свиря. Не се получи и бях много разочарован. Плаках. На 6-год. възраст започнах с цигулката и това се оказа моя инструмент. Свирих много, бях много добър цигулар, обаче сърцето ме влечеше към новото. Фактически, естрадната музика или джаза много ме влечаха и започнах да свира паралелно с това пиано. През 1966г. бях на 11 години и направих първия запис по радио „Пловдив“. Нищо особено като трудност, но от музикалното училище изпратиха мен и още няколко души. Парчето, което свирехме, не бе хеви метъл, бе класическо“.
„През 1980 година се дипломирах музикална педагогика, гл. инструмент – [игулка. Благодарен съм на образованието, което получих тук и на всички тези професори, с които ми минаха годините и ме научиха на неща, които сега използваме. Дадоха ни една стабилна основа. По това време не се излизаше по чужбина да се свири. Аз заминах с група от Пловдив, „Монтана бенд“, бившата група на Лили Иванова, на 1 юли в Правец. След като си оставихме инструментите дойде при нас човек с вратовръзка и каза, че е Васил Живков, племенник на Тодор. Обясни ни, че е управител на ресторанта и тази вечер Тодор Живков ще бъде тук. Ние до сега никога не бяхме свирели заедно, макар че се познавахме. Имахме няколко часа да се представим, че сме обиграна група, която свири на българския държавен глава. Ръцете малко почнаха да треперят и всичко мина добре. Той почна да води хоро и ме пита мен „Момчета, откъде бяхте?“ Аз му отговарям „От Пловдив“. След три минути идва при мен и казва „Браво, момчета, вие от Варна много хубаво свирите!“. Аз пак казвам „От Пловдив“, той „Да де, да де“, макар че за него за цялата вечер си останахме от Варна. След това заминахме за Норвегия, станахме хубава група. Свирехме почти навсякъде в Европа“.
„След като отидохме във Финландия, имах грамофонна плоча на “Over the Hills and Far Away” и си я пуснах там. Никога не съм си представял, че през 2003 година това ще бъде първото DVD-рок видео, изпято от групата, която създадох – „Nightwish” – преди 20 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене