След изборите ГЕРБ не може да управлява нито с БСП, нито с ДПС, смята Румяна Бъчварова

След предсрочните парламентарни избори ГЕРБ не може да бъде в управляваща коалиция нито с БСП, нито с ДПС

Това се разбра от думите на вицепремиера по коалиционна политика и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчаварова в интервю пред Би Ти Ви.

Причината за невъзможността да се управлява в коалиция с БСП са някои виждания на социалистите, сред които и тези за бежанците. От левицата настояват да се отмени взетото от кабинета „Борисов 2“ решение за евентуално трайно заселване на мигранти в общините с демографски проблеми у нас. Невъзможността да се управява с ДПС е обявявана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бъчварова повтори тезата на Борисов, че ГЕРБ ще участва в правителство, само ако е първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори. По думите й няма как да има кабинет в рамките на този парламент. Според нея не е редно най-голямата партия да подкрепи правителство на по-малка не заради суетата на политиците, а заради избирателите й, които може и да не са съгласни. Не можело да има и кабинет с „министри под наем“.

„Стабилно правителство може да има, когато има стабилно мнозинство. Фактът, че отиваме на избори, е тежко решение, но ние не се страхуваме от това. В следващия парламент политическото представителство ще е по-добро от това, което имаме в момента“, категорична е Бъчварова.

dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене