Агенцията по храните започва проверки на търговците на риба преди Никулден

Във връзка с наближаването на Никулден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки на търговски обекти в цялата страна, в които се предлагат риба и рибни продукти

Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги и ресторанти, съобщиха от БАБХ.

От агенцията дават и съвети как потребителите да разпознаят дали предлаганата риба е прясна.

„Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно“, посочва директорът на дирекцията на БАБХ във Варна д-р Златина Димова. Друг признак са очите на рибата – те трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.

При избора на миди е важно те да са със затворени или леко отворени черупки. При почукване с нокът черупката трябва да се затваря – това е т.нар. рефлекс на мидата.

Инспектори в Бургас вече са съставили акт на обект в центъра на комплекс „Възраждане“, където е продавана риба на открито, без да бъде поставена под лед. От местната дирекция посочват и че е неправилно и нездравословно рибните продукти да се замразяват и размразяват повторно.

Започналите проверки се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Националната агенция за приходите. От БАБХ припомнят, че през миналата година са извършени над 1 000 извънредни проверки на търговци на риба и рибни продукти, като са издадени 29 предписания и 9 акта и са бракувани 101 кг риба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене